piątek, 15 marca 2013

CHARAKTERYSTYKA KUCHNI HISZPAŃSKIEJ

Kuchnia hiszpańska nie jest jednolita, poszczególne potrawy różnią się między sobą w zależności od regionu. Na jej smak wpłynęło również położenie kraju, które umożliwiło czerpanie dobroci z morza, a klimat pozwolił na uprawę dorodnych warzyw i owoców.


Od stuleci kształtowała ją też historia, tradycje i oczywiście wpływ obcych kultur. Tak mocno zakorzenione w tej kulturze winogrona, zapożyczono od Rzymian, Fenicjanie zapoczątkowali stosowanie sosów w potrawach, a oliwa z oliwek jest od Greków. Zachodnia Hiszpania obfituje w potrawy oparte na ryżu i owocach morza, na północy dania przygotowane są na bazie mięsa i ryb. W rejonie południowym można zasmakować w smażonych owocach morza. Pomimo tego, podróżując po całej Hiszpanii, w każdym jej zakątku natrafimy na takie dania jak: tortilla, gazpacho i paella.

Charakterystycznymi warzywami stosowanymi w daniach hiszpańskich są rośliny strączkowe, szczególnie często używana jest fasola. Wpływ kuchni meksykańskiej wprowadził do menu paprykę i ziemniaki. Do wielu potraw dodaje się też pomidory lub ryż. Z owoców najczęściej widoczne są cytrusy, czasem spotkać można robione z nich dżemy. Do deserów dodawane są orzechy i migdały. Aromat dań przesiąknięty jest cynamonem, gałką muszkatołową bądź szafranem, zaczerpniętym z kuchni arabskiej. Doskonałym dodatkiem są też czosnek i cebula. Na stołach Hiszpanów często goszczą owoce morza, w szczególności są to typowe skorupiaki. Z ryb najbardziej lubiany jest dorsz, ale spotkać można też tuńczyka, morszczuka, sardynki czy pstrąga. Ulubione mięsa to wieprzowina i wołowina. Podawane są one najczęściej w postaci różnych kiełbas i szynek. Warto tu wymienić wędliny Iberico czy szynkę serrano. Chorizo to pikantna kiełbasa, która swój niezwykły smak zawdzięcza czerwonej papryce.

Hiszpanie upodobali sobie również sery, sami słyną z produkcji kilku ich rodzajów. Warty spróbowania jest ser San Simon produkowany z mleka krowiego. Bardziej wyszukany smak ma Cabrales, ser pleśniowy, najczęściej podawany z wędlinami i sałatkami. Z Hiszpanii pochodzi też Majoreo z tłustego i gęstego koziego mleka oraz Zamorano, który ma ostry, orzechowy zapach. Doskonałym dodatkiem do serów są oczywiście wina hiszpańskie.. Południowy klimat sprawia, że hiszpańskie winogrona znakomicie nadają się do produkcji wina. Bardzo popularny jest gatunek Rioja, dojrzewający w drewnianych beczkach. Głównie są to białe i czerwone wina wytrawne. Innym rodzajem jest Malaga. To wina słodkie z Andaluzji, mają różne kolory, nawet czarne, kremowe czy czerwono-złote.


Przedrukowano z artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz