środa, 20 marca 2013

Jeszcze jedna propozycja na smaczne śniadanie.

Domowa chałka..

Chałka to typowe szwajcarskie pieczywo, piecze się ją w formie warkocza i zwykle spożywa się na niedzielne śniadanie
A oto przepis: 

Składniki:
300g mleka
50 g masła
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
550 mąki
1/4 łyżeczki soli
1 jajko roztrzepane w miseczce
Wykonanie:
Mleko o temperaturze pokojowej + masło + cukier+ drożdże wymieszać w misce. Dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto w rękach, aż nabierze jednolitej konsystencji. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by urosło i podwoiło swoją objętość.
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na wałki na oprószonej mąką powierzchni. Połączyć końce, spleść wałki jak warkocz i posmarować roztrzepanym jajkiem. wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni warkocz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25-30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Jest pyszna, długo utrzymuje świeżość i żadna sklepowa nie może się równać!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz