SOSY, DIPY, PASTY, PRZETWORY

DOMOWY MAJONEZ IDEALNY z czosnkiem lub bez :)

Zawsze się udaje!

Domowy majonez:

Składniki:
całe jajo
ząbek czosnku (można nie dodawać)
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego białego pieprzu
łyżka musztardy stołowej łagodnej
łyżka soku z cytryny albo octu
300 ml oleju słonecznikowy albo rzepakowy (nie używamy oliwy z oliwek!)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w naczyniu miksera do przygotowywania koktajli (tym z nożami) bądź w misce i wtedy korzystać z mieszaków jak przy ubijaniu białek. Jeśli wybieramy wersje z czosnkiem to przed mieszaniem składników należy czosnek rozdrobnić, najlepiej rozetrzeć.
Mieszamy składniki aż do połączenia -na niskich obrotach i stopniowo dolewamy olej aż majonez stanie się gęsty. I gotowe :) majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Jeśli ktoś chciałby bardziej zagęścić majonez to należy zwiększyć ilość oleju. Im więcej oleju tym gęściejszy majonez :)

                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz