niedziela, 22 września 2013

POMIDORKI KOKTAJLOWE W ZALEWIE

Dzisiaj z kolei czas na pomidorki :)

Składniki:

1 kg pomidorkow koktajlowych (dojrzałych i twardych)
gałązki kopru ogrodowego (tylko kwiatostan)
10 ząbków czosnku
9-10 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki soli
200 ml octu 10 %
5 szkl. wody
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca

Przygotowanie:
W garnku zagotować razem wodę z octem solą, cukrem dodać tez 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego. Do przygotowanych słoiczków na weki wsypać na dno po szczypcie ziaren gorczycy, obrany ząbek czosnku, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego. Włożyc pomidorki i między nie włożyć 3 kwiatostany kopru. Wlać do słoików do pełna zagotowaną wcześniej zaprawę. Zakręcić. Wstawić do wtsokiego garnka i zalać wodą do 3/4 wysokości. Zagotować na wolnym gazie. Wyjąć i odwócić dnem do góry do wystygnięcia. I gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz