niedziela, 8 września 2013

PRALINKI FIGOWE

Dzięki uprzejmości przyjaciela  udostępniam wspaniały przepis na bardzo efektowne i pyszne pralinki. Zachwycą na pewno naszych gości :)

Składniki:

1 szk mleka w proszku,
1/3 kostki miękkiego masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, do masy dodać środek z suszonych fig, co wzbogaca smak i wygląd pralinek
Z zagniecionej masy formujemy małe kulki o jednakowej wielkości - mi wyszło 11 pralinek.
Wstawiamy do lodówki na 20 min i w tym czasie przygotowujemy lukier

Lukier:
ok 1/2 szkl cukru pudru przesianego na sitku + 1 łyżka soku z cytryny - gdy nie mamy cytryny, może być woda, + barwnik spożywczy. Jeśli nie masz, możesz użyć np sok malinowy, truskawkowy,jagodowy lub inny, który ładnie zabarwi lukier.
Mieszamy składniki na jednolitą gęstą masę , obtaczamy pralinkowe kulki i posypujemy kolorową posypką, ja wykorzystałam srebrne kuleczki do ozdabiania tortów i szafran. Tutaj dowolnie można ozdabiać :)
Pralinki są przepyszne!!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz