piątek, 6 września 2013

BAKŁAŻANY FASZEROWANE Z KASZĄ KUSKUS

A na jutrzejszy obiad proponuję coś naprawdę pysznego, nieco egzotycznego i efektownego. To bardzo ciekawe danie, o ciekawym smaku, przypomina mi danie, które jadłam kiedyś w Tunezji. Tunezyjka przygotowała dla nas regionalną potrawę właśnie z kaszą kuskus, zapiekaną z mięsem drobiowym, papryką i warzywami na ostro. Była pyszna a jej smak pamiętam do dziś..

Bakłażan zapiekany z kaszą kuskus i wieprzowiną

Składniki:
 2 średniej wielkości bakłażany
szklanka kaszy kuskus
50 dkg mielonej łopatki (można zastąpić mięsem drobiowym)

jedna papryka czerwona i jedna zielona
3 ząbki czosnku
po łyżce posiekanej natki pietruszki, tymianku i lubczyku
cebula
jajo
2 łyżki koncentratu pomidorowego
450 ml jogurtu naturalnego
oliwa
łyżka miodu
sól, pieprz
cynamon
2 gałązki mięty

Bakłażany umyć, osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć środki. Posypać dość obficie solą, odstawić. Zeszklić na oleju posiekaną cebulę z czosnkiem (2 ząbki). Papryki pokroić w kostkę i dodać do cebuli , podsmażyć razem. Dodać mielone mięso i smażyć razem 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć razem. Wszystko doprawić pieprzem, solą, papryką, miodem, cynamonem i odstawić. Kuskus przygotować według opisu na opakowaniu. Gotowy wymieszać z mięsem, jajkiem i posiekanymi ziołami. Środki bakłażanów osuszyć ręcznikiem papierowym i napełnić przygotowanym wcześniej farszem. Bakłażany ułożyć na natłuszczonej blaszce i skropić oliwą. Piec ok. 35 min w 180 'C. Jogurt doprawić pieprzem, mięta, solą i ząbkiem czosnku. Podawać z bakłażanami.
Smacznego!
przepraszam za kiepską jakość zdjęć..

2 komentarze:

  1. Bakłażany i kuskus to jest to ! uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, pychotka i jeszcze w tym połączeniu ;)

      Usuń