ZUPY

KRUPNIK NA ŻEBERKACH

Składniki:
2-2,5 litra wody
6-8 żeberek wieprzowych
 3 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1/4 małego selera
1/2 małej cebuli
4-5 średnich ziemniaków
2 liscie laurowe
sól i pieprz do smaku
łyżka magii, sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
2 gałązki natki pietruszki
3 gałązki koperku



Przygotowanie:
Zimną wodę wlać do garnka, włożyc żeberka i zagotować. Zdjąć szum (zbierający sie na powierzchni wody). Wszystkie warzywa obrać.  P ok. 15 min. wsypać kaszę, pokrojona w plastry marchewke, pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę, seler i cebulę. Wrzucić dwa liście laurowe. Gotować ok. 0,5 godziny aż mięso będzie wystarczająco miekkie. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać do smaku sól, pieprz, i wlać łyżkę przyprawy do zup i gotować ok 20 minut. Pod koniec gotowania wrzucić do zupy pokrojona drobno natkę pietruszki i koperek.

                                  



CHŁODNIK LITEWSKI


Chłodnik litewski:

Składniki:
ok 2 litry wody
pęczek młodej botwinki
pęczek rzodkiewek
świeży ogórek
natka pietruszki
koper
ugotowane na twardo jajko
mały jogurt naturalny i mały kefir
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny lub/i ocet do smaku (ok łyżki)

Na wrzątek wrzucić pokrojoną na drobno i umytą botwinkę, na kilka minut, gotować aż burak będzie miękkawy. Ostudzić, dodać pozostałe składniki pokrojone w małą kostkę (jajko kroimy wzdłuż na cztery części) i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku. Chłodnik powinien być lekko kwaskowy. Można podawać z ugotowanymi ziemniakami,  okraszonymi podsmażona cebulką.

                                        


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz