wtorek, 21 maja 2013

KRUPNIK NA ŻEBERKACH

Witajcie :)
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem mojej mamy na pyszny staropolski krupnik na gotowanych żeberkach. To gęsta, pożywna i smaczna zupa. Idealnie zaspokaja apetyt. Ja zawsze sie nia zajadam :)

Składniki:
2-2,5 litra wody
6-8 żeberek wieprzowych
 3 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
3 średnie marchewki
1 pietruszka
1/4 małego selera
1/2 małej cebuli
4-5 średnich ziemniaków
2 liscie laurowe
sól i pieprz do smaku
łyżka magii, sosu sojowego lub przyprawy do zup w płynie
2 gałązki natki pietruszki
3 gałązki koperku



Przygotowanie:
Zimną wodę wlać do garnka, włożyc żeberka i zagotować. Zdjąć szum (zbierający sie na powierzchni wody). Wszystkie warzywa obrać.  P ok. 15 min. wsypać kaszę, pokrojona w plastry marchewke, pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę, seler i cebulę. Wrzucić dwa liście laurowe. Gotować ok. 0,5 godziny aż mięso będzie wystarczająco miekkie. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać do smaku sól, pieprz, i wlać łyżkę przyprawy do zup i gotować ok 20 minut. Pod koniec gotowania wrzucić do zupy pokrojona drobno natkę pietruszki i koperek.

Jak zawsze życzę smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz