środa, 27 marca 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Czas na popołudniową kawę lub herbatę ;)

A do tego..

ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto przygotowuje się szybko, łatwo i jest pyszne.
A oto przepis:

Kruszonka:
70 g maki krupczatki lub mąki przennej
50 g cukru
50 g masła

Ciasto:
220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
80 g masła miękkiego w kawałkach
1 jajo
1/2 łyżeczki soli
owoce lub dżem do posmarowania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i ugnieść do otrzymania jednolitej konsystencji (aż wszystkie składniki połączą się).
Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże i cukier i dokładnie wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem owoców i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto się klei dodać jeszcze 2 łyżki mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut - jego objętość powinna się podwoić. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 150'C. Ciasto rozłożyć równomiernie na natłuszczonej blaszce o wym. 35 x 25 cm, obłożyć owocami sezonowymi (truskawkami, śliwkami, gruszkami, rabarbarem, jabłkami - według upodobań) lub owocami ze słoiczka, można także posmarować dżemem. Kruszonkę zagnieść w rękach by powstały większe grudki, posypać nią ciasto.
Piec 30 minut w 150'C, następnie 20 minut w 180'C

Dodatkowo: z ciasta można także uformować bułeczki. Ozdobić owocami i upiec. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz