środa, 27 marca 2013

Wuzetka


A co wieczorem do herbatki? Może popularne ale jakże smaczne ciasto wuzetka?
Jeśli podoba Wam się ten pomysł to zapraszam do pieczenia i podaję sprawdzony przepis ;)

Ciasto wuzetka:

Składniki na biszkopt:

 6 jaj
1/2 szklanki mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
 4 łyżki kakao

 2 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia


krem:

4 łyżki cukru pudru
800 g śmietany kremówki

1/4 szklanki gorącej wody
1 łyżka żelatyny

polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady gorzkiej
50 g masła

3 łyżki śmietany kremówki

poncz:

szklanka wrzątku

1 łyżka spirytusu
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Do piany dodać przesiana mąkę pszenną i kukurydzianą (mąkę przesiewamy na białko- wtedy biszkopt jest puszysty i miękki) oraz resztę składników wraz z żółtkami  i wymieszać delikatnie na jednolitą konsystencję. Formę przełożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną i wyłożyć do niej ciasto. 

Biszkopt piec w temperaturze 180'C przez 25-30 min. Upieczony biszkopt podzielić poziomo na dwie części, jedna włożyć do blaszki i nasączyć ponczem. 

Śmietanę kremówkę wlać do miski i ubić na sztywno z cukrem. Do piany dodać rozpuszczona we wrzątku i schłodzoną żelatynę. 

Tak przygotowany krem nałożyć na biszkopt i przykryć drugą połową biszkoptu, który tez nasączamy ponczem. 
Polewa: rozpuścić czekoladę i wymieszać razem z masłem i śmietaną, Polać nią ciasto na całej powierzchni. Można także posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi.
Włożyć ciasto do lodówki na noc i na drugi dzień zjeść ze smakiem :). Smacznego!








2 komentarze: