wtorek, 19 marca 2013

Dzisiaj proponuję na deser mój ulubiony sernik "Rosa". Sernik jest wyjątkowo delikatny, puszysty, rozpływa się w ustach. Właśnie delektuje się tym pysznym sernikiem pijąc gorąca kawę :) I od razu pomyslałam żeby podzielić się z Wami przepisem :) 
 Polecam do masy serowej dodać twaróg w wiaderku (mielony) ponieważ jest on bardzo delikatny i idealnie nadaje się do tego ciasta.
A oto przepis:

Sernik "ROSA"


Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
120g cukru
120g masła
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na masę serową:
1 kg sera białego, mielonego ( najlepszy do tego przepisu jest twaróg z wiaderka z uwagi na jego wyjątkową delikatność  puszystość)
4 jaja
4 żółtka
1 szklanka cukru
¾ oleju
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
Składniki na piankę: 
4 białka
½ szklanki cukru

czas przygotowania: do 90 min
Przygotowanie:
Przesiewamy razem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy cukier, jajo, masło
i wszystko razem szybko zagniatamy podsypując  lekko mąką. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Na wysmarowaną masłem blaszkę wykładamy schłodzone ciastp ( możemy też rozwałkować ciasto i położyć na blaszkę )
Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia.
Przygotowujemy masę serową. Składniki (mające temperaturę pokojową) na masę przekładamy do dużej miski i  miksujemy przez ok. 5 min. Masa powinna być dosyć rzadka. Wykładamy ją na podpieczone wcześniej ciasto wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180' C.
Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier. Piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując, aby się nie spiekła! Inaczej nie powstanie na piance rosa.
Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i studzimy. W miarę jak będzie stygł powstaną na nim kropelki tzw. rosa. 
Życzę smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz