DANIA SZYBKIE I EFEKTOWNE

Ekspresowe bułeczki ślimaczki

Składniki:

Opakowanie świeżego ciasta francuskiego, może być mrożone
Marmolada (z różą) lub ulubiony gęsty dżem
bułka tarta do wysypania w formie
tłuszcz do wysmarowania blachy

Ciasto należy rozwinąć z opakowania i lekko rozwałkować. Całe posmarować cienko marmoladą albo dżemem. Zwinąć ciasto w rulon, zaczynając od węższej strony. Pokroić rulon ciasta jak roladę na kawałki grubości 1,5 cm. Pokrojone kawałki należy układać na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce, zachowując odstępy. Pieczemy w temperaturze 200 - 220 'C na złoty kolor. 
Smacznego!

                                      

Sakiewki z niespodzianką z ciasta francuskiego

Gdy spodziewasz się odwiedzin gości za 10 min i potrzebujesz pomysł na coś pysznego i błyskawicznego w przygotowaniu, to warto mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie.
Ja kupuję takie ciasto w Biedronce - jest ono dość słone, więc świetnie nadaje się do sakiewek  z nadzieniem na słono, lub w Lidlu, tamtejsze ciasto francuskie jest słodsze i rewelacyjnie sprawdza się do sakiewek na słodko.


1. Sakiewki ze słodką niespodzianką

potrzebujesz:
1 opakowanie ciasta francuskiego
suszone śliwki kalifornijskie, lub świeże
kilka kostek czekolady
luc inne świeże owoce
mogą być kostki galaretki - np takie kupione galaretki w posypce cukrowej

przygotowanie:
rozwijasz gotowe ciasto francuskie i kroisz na mniej więcej równe kwadraty 3x3 cm i na środek każdego z nich układasz po jednej śliwecze, lub kostkę czekolady albo 1/2 galaretkowego cukierka.  Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowane sakiewki posklejaj, zakłądajac każdy róg do środka nadzienia i sklej, ściskając palcami. I już gotowe! przełóż na blaszke wyłożoną papierem i wstaw do piekarnika na ok 10-12 minut. Jak ciasto zacznie się rumienić, sakiewki są gotowe! Można przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 
Sakiewki na słono:

1 wersja
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
ser feta,
szpinak,
ząbek czosnku

ser feta kroimy w drobną kostkę, świeży lub mrożony szpinak podsmażamy 3 minuty na rozgrzanej oliwie i wrzucamy pokrojony lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Studzimy i łączymy z serem feta. Łyżeczką nakładamy przygotowany farsz na pokrojone gotowe ciasto francuskie wyjęte z lodówki w równe większe kwadraty 5x5 cm i każdy róg ciasta składamy do środka do nadzienia. ściskamy palcami, tak, aby rogi się zlepiły. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni pieczemy ok 10-12 minut, aż sakiewki się zarumienią , a ciasto francuskie delikatnie rozwarstwi.

wersja
pieczarki
cebula
kiełbasa

podsmażamy na patelni pokrojoną drobno cebulkę, pieczarki i kiełbaskę. ostudzony farsz nakładamy łyżeczką na gotowe ciasto francuskie wyjęte z lodówki i postępujemy analogicznie jak wyżej

smacznego!!!!!!!!!!!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz