WYPIEKI


KOKOSANKI


Składnki:

2 łyżki mleka
2 łyżki masła
3/4 szkl cukru
200 gram wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 białka

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku, wsypać cukier i dodać 2 łyżki mleka - wszystko dokładnie połączyć. Odstawić do ostudzenia, następnie ubić białka na sztywno , dosypać mąkę ziemniaczaną do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Wystudzoną masę kokosową dodać do białek połączonych z mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Z masy można formować kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180'C piekarnika i piec 15 minut do lekkiego zarumienienia. 

Smacznego :)


                                                       


CIASTO CZEKOLADOWE Z SEKRETEM

Ciasto czekoladowe z sekretem:

Składniki na ciasto:
 tabliczka gorzkiej czekolady (z zawartością kakao min. 50%)
140 g miękkiego masła
masło
6 jaj
150 g cukru
60 g mąki
sól

Składniki na polewę:

100 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao)
30 g wody
20 g masła
50 g cukru

Składniki na dodatkową polewę (do zamoczenia ciasta) są takie same, jednak ilość każdego produktu 4-krotnie większa, czyli 400 g czekolady, ilość wody zwiększamy do 250 ml.


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180'C

Gorzką czekoladę zetrzeć na drobnej tarce (tę na polewę także, ale do osobnego naczynia). Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno. Odstawić.  Wrzucić startą czekoladę do garnka, dodać 140 g masła pokrojonego w kawałki i podgrzać  ok 2 minut aż masło się roztopi (nie doprowadzić do wrzenia!). Następnie dodać do tego cukier i żółtka i wymieszać za pomocą miksera ok 0,5 minuty na najwyższych obrotach. Dodać mąkę i znowu wymieszać na najwyższych obrotach ok 0,5 min. Do tak przyrządzonej masy dodać ubite wcześniej białko i delikatnie wymieszać. Masę wlać do wysmarowanej masłem (najlepiej silikonowej) kwadratowej formy do pieczenia ciast (ok 22 cm), piec w temperaturze 180'C przez 25-30 minut.

Przygotowanie polewy.:
Do startej wcześniej czekolady dodać wodę i cukier i gotować razem ok 15 minut najlepiej cały czas delikatnie mieszając. Dodać następnie masło i za pomocą miksera wymieszać ok 30 sekund na najwyższych obrotach. Ciasto polać tak przygotowaną polewą równomiernie.*

Przygotowujemy dodatkową polewę w ten sam sposób jak wcześniej. Ciasto kroimy na kawałki, przekładamy do nieco większej formy do ciasta  tak, aby kawałki nie przylegały do siebie. Wlewamy do blaszki z ułożonymi kawałkami ciasta przygotowana polewę mniej więcej do 1/3 wysokości ciasta, czekamy aż ciasto nasiąknie od spodu polewą, ok 20 minut. Kawałki ciasta wyjmujemy ostrożnie z blaszki, podkładając np widelec i przekładamy do innej suchej blachy. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż ciasto schłodzi się od 2 - 5 godz. I gotowe :)

*Możemy zrezygnować z zamaczania ciasta w polewie i podać je w wersji podstawowej po polaniu ciasta polewą po wierzchu podajemy je od razu na ciepło. Można także posypać ciasto wiórkami kokosowymi lub ozdobić truskawkami.

Smacznego!


                                             





CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ
Czas na popołudniową kawę lub herbatę ;)

A do tego..

ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto przygotowuje się szybko, łatwo i jest pyszne.
A oto przepis:

Kruszonka:
70 g maki krupczatki lub mąki przennej
50 g cukru
50 g masła

Ciasto:
220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
80 g masła miękkiego w kawałkach
1 jajo
1/2 łyżeczki soli
owoce lub dżem do posmarowania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i ugnieść do otrzymania jednolitej konsystencji (aż wszystkie składniki połączą się).
Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże i cukier i dokładnie wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem owoców i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto się klei dodać jeszcze 2 łyżki mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut - jego objętość powinna się podwoić. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 150'C. Ciasto rozłożyć równomiernie na natłuszczonej blaszce o wym. 35 x 25 cm, obłożyć owocami sezonowymi (truskawkami, śliwkami, gruszkami, rabarbarem, jabłkami - według upodobań) lub owocami ze słoiczka, można także posmarować dżemem. Kruszonkę zagnieść w rękach by powstały większe grudki, posypać nią ciasto.
Piec 30 minut w 150'C, następnie 20 minut w 180'C

Dodatkowo: z ciasta można także uformować bułeczki. Ozdobić owocami i upiec. Smacznego!





wuzetka

Składniki na biszkopt:

 6 jaj
1/2 szklanki mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
 4 łyżki kakao
 2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
4 łyżki cukru pudru
800 g śmietany kremówki
1/4 szklanki gorącej wody
1 łyżka żelatyny

polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady gorzkiej
50 g masła
3 łyżki śmietany kremówki

poncz:
szklanka wrzątku
1 łyżka spirytusu
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Do piany dodać przesiana mąkę pszenną i kukurydzianą (mąkę przesiewamy na białko- wtedy biszkopt jest puszysty i miękki) oraz resztę składników wraz z żółtkami  i wymieszać delikatnie na jednolitą konsystencję. Formę przełożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto. Biszkopt piec w temperaturze 180'C przez 25-30 min. Upieczony biszkopt podzielić poziomo na dwie części, jedna włożyć do blaszki i nasączyć ponczem. 
Śmietanę kremówkę wlać do miski i ubić na sztywno z cukrem. Do piany dodać rozpuszczona we wrzątku i schłodzoną żelatynę. Tak przygotowany krem nałożyć na biszkopt i przykryć drugą połową biszkoptu, który tez nasączamy ponczem. 
Polewa: rozpuścić czekoladę i wymieszać razem z masłem i śmietaną, Polać nią ciasto na całej powierzchni. Można także posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi.
Włożyć ciasto do lodówki na noc i na drugi dzień zjeść ze smakiem :). Smacznego!



Sernik "ROSA"

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
120g cukru
120g masła
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na masę serową:
1 kg sera białego, mielonego ( najlepszy do tego przepisu jest twaróg z wiaderka z uwagi na jego wyjątkową delikatność  puszystość)
4 jaja
4 żółtka
1 szklanka cukru
¾ oleju
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
Składniki na piankę: 
4 białka
½ szklanki cukru

czas przygotowania: do 90 min
Przygotowanie:
Przesiewamy razem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy cukier, jajo, masło
i wszystko razem szybko zagniatamy podsypując  lekko mąką. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Na wysmarowaną masłem blaszkę wykładamy schłodzone ciastp ( możemy też rozwałkować ciasto i położyć na blaszkę )
Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia.
Przygotowujemy masę serową. Składniki (mające temperaturę pokojową) na masę przekładamy do dużej miski i  miksujemy przez ok. 5 min. Masa powinna być dosyć rzadka. Wykładamy ją na podpieczone wcześniej ciasto wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180' C.
Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier. Piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując, aby się nie spiekła! Inaczej nie powstanie na piance rosa.
Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i studzimy. W miarę jak będzie stygł powstaną na nim kropelki tzw. rosa. 
Życzę smacznego!







Rajskie ciasto z ananasów
Składniki na ciasto:

480 g ananasów z puszki wraz z sokiem

250 g cukru
2 jaja

125 g mąki pszennej
125 g mąki razowej

(mąki łączymy razem, możemy w całości zastąpić mąką pszenną)


1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
400 g  kremowego serka np. "Philadelphia"
200 g ugotowanego budyniu waniliowego
20 g cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji:
150 g całych orzechów różnego rodzaju
tabliczka gorzkiej czekolady
70 g pokrojonego masła

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 250'C
Ananasy z puszki pokroić na kawałki i wraz z sokiem przełożyć do miksera. Zmiksować (jak do koktajlu  na drobno, aż utworzy się mus. Przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki na ciasto. Za pomocą miksera wymieszać ciasto na najwyższych obrotach przez minutę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i posypanej maka blachy do pieczenia o wymiarach ok 30/40 cm i zmniejszyć temperaturę do 180 'C i piec ok 30 minut. Wyjąc ciasto i pozostawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na krem wymieszać za pomocą miksera na najniższych obrotach przez pół minuty. Następnie posmarować ciasto równomiernie kremem. Orzechy pokroić na drobno lub zmielić (rozdrobnić) i równomiernie posypać nimi ciasto. Czekoladę i masło podgrzewać razem przez 6 minut w temp. 60'C (nie doprowadzić do wrzenia! - na chwilę obniżając temperaturę gdy nadmiernie wzrasta). Masę czekoladową wyłożyć na ciasto i rozsmarować na całej powierzchni. Przed pokrojeniem odstawić na 2 godziny aby masa stężała, najlepiej schłodzić w lodówce.

Ciasto ma rewelacyjny, ciekawy smak, polecam :)

Ps. krem do ciasta na fotografii jest zrobiony w nieco odmienny sposób, gdyż miałam ochotę trochę poeksperymentować i zrezygnowałam z orzechów, łącząc delikatnie jasną budyniową masę z czekoladową polewą, wyszło bardzo smacznie, jednak bardziej efektownie wygląda ciasto sporządzone według przepisu.

Smacznego :)

                                                  


Domowa chałka

Chałka to typowe szwajcarskie pieczywo, piecze się ją w formie warkocza i zwykle spożywa się na niedzielne śniadanie
A oto przepis: 

Składniki:
300g mleka
50 g masła
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
550 mąki
1/4 łyżeczki soli
1 jajko roztrzepane w miseczce
Wykonanie:
Mleko o temperaturze pokojowej + masło + cukier+ drożdże wymieszać w misce. Dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto w rękach, aż nabierze jednolitej konsystencji. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by urosło i podwoiło swoją objętość.
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na wałki na oprószonej mąką powierzchni. Połączyć końce, spleść wałki jak warkocz i posmarować roztrzepanym jajkiem. wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni warkocz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25-30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Jest pyszna, długo utrzymuje świeżość i żadna sklepowa nie może się równać!










PYSZNY BAKALIOWIEC „KEKS”
2 szklanki mąki
3 jaja
1 szkl. cukru
 1 szkl. kwaśnej śmietany 18 % -wej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Jaja, cukier, masło, śmietanę połączyć razem cały czas mieszając, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec dodać bakalie:
*rodzynki *daktyle *morele *migdały *śliwki *skórka pomarańczowa *ananasy *orzechy włoskie
Piec około godziny w temperaturze 180-200 C w blaszce do pieczenia keksów.




2 komentarze:

  1. Świetny przepis na kokosanki! Uwielbiam! To świetna przekąska i z pewnością świetnie pasowałaby do mojej ulubionej filiżanki gorącej czekolady. Świetne porady znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ Taka domowa czekolada jest nawet lepsza od tej z kawiarni. Polecam!

    OdpowiedzUsuń