sobota, 11 maja 2013

Cytrynowy gulasz wołowy

Witam Kochani :)
Dzisiaj zaproponuję Wam coś pysznego, o ciekawym smaku przypominającym tajskie potrawy, w tym daniu są proste składniki ale w odpowiednim połączeniu sprawiają, że potrawa staje się wykwintna. Polecam wszystkim na obiad, kolację a także dla gości, którzy będą zaskoczeni nowym, ciekawym smakiem ;)

Cytrynowy gulasz wołowy 


Składniki:
ok. 1 kg wołowiny z tłuszczem (mięso będzie bardziej kruche)
1 duża cebula pokrojona w kawałki
4 ząbki czosnku
1 świeża papryka chili
pomidory w puszcze
kawałki skórki z cytryny
sól, pieprz,
łyżka octu winnego
papryka sypka czerwona łyżka stołowa przecieru pomidorowego
woda

Składniki dodatkowe na koniec:
pieczarki
dwa ząbki czosnku
łyżka stołowa natka pietruszki
masło do smażenia

Wszystkie składniki na gulasz pokroić ale nie na drobno. Wołowinę pokroić w kawałki ok 4 cm. Można obtaczać je w mące. Wlać do garnka szklankę wody, zagotować. Wrzucić do niej mięso i resztę składników (oprócz składników dodatkowych), i zalać wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki. Gotować gulasz 2-2,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
Pieczarki pokroić wzdłuż w paski aby zachowały kształt grzybka.  Wyłożyć na patelnię na rozgrzane masło. Rozgnieść dwa ząbki czosnku, dodać do pieczarek wraz z natką pietruszki. Smażyć ok 5 minut. Następnie dodać tak podsmażone grzybki do gotującego się gulaszu i razem przegotować jeszcze ok 3 minut.

Polecam zagęścić sos mąką, aby był nieco gęstszy. Należy wymieszać łyżkę mąki z ok pół szklanki letniej wody dokładnie, aby nie było grudek. Wlać do gotującego gulaszu jednocześnie energicznie mieszając. Sos natychmiast zgęstnieje, więc należy go zdjąć z ognia. I gotowe :)

Gulasz podawać z pęczakiem, makaronem (wstążki) lub z kaszą gryczaną. Ja przygotowałam z pęczakiem, ponieważ bardzo go lubię.
Życzę smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz