czwartek, 16 maja 2013

CHŁODNIK LITEWSKI

Na taką pogodę jak dzisiaj (a u nas było dzisiaj bardzo gorąco) idealnie nadaje się chłodnik. Jeśli ktos jeszcze nie próbował to polecam, jest to "zupa na zimno" i wspaniale chłodzi w gorące dni :)

Chłodnik litewski:

Składniki:
ok 2 litry wody
pęczek młodej botwinki
pęczek rzodkiewek
świeży ogórek
natka pietruszki
koper
ugotowane na twardo jajko
mały jogurt naturalny i mały kefir
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny lub/i ocet do smaku (ok łyżki)

Na wrzątek wrzucić pokrojoną na drobno i umytą botwinkę, na kilka minut, gotować aż burak będzie miękkawy. Ostudzić, dodać pozostałe składniki pokrojone w małą kostkę (jajko kroimy wzdłuż na cztery części) i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku. Chłodnik powinien być lekko kwaskowy. Można podawać z ugotowanymi ziemniakami,  okraszonymi podsmażona cebulką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz