środa, 15 maja 2013

CIASTO CZEKOLADOWE Z SEKRETEM

Witajcie :)
Dzisiaj mam dla Was ciekawą propozycję przygotowania ciasta czekoladowego. Będzie naprawdę pysznie! Do stworzenia przepisu zainspirowało mnie tureckie ciasto, którym zajadałam się podczas pobytu w tym kraju. Ciasto jest zanurzane w polewie czekoladowej dzięki czemu staje się mokre, aromatyczne i pyszne! Polecam wszystkim smakoszom czekolady ;)

Ciasto czekoladowe z sekretem:

Składniki na ciasto:
 tabliczka gorzkiej czekolady (z zawartością kakao min. 50%)
140 g miękkiego masła
masło
6 jaj
150 g cukru
60 g mąki
sól

Składniki na polewę:

100 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao)
30 g wody
20 g masła
50 g cukru

Składniki na dodatkową polewę (do zamoczenia ciasta) są takie same, jednak ilość każdego produktu 4-krotnie większa, czyli 400 g czekolady, ilość wody zwiększamy do 250 ml.


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180'C

Gorzką czekoladę zetrzeć na drobnej tarce (tę na polewę także, ale do osobnego naczynia). Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno. Odstawić.  Wrzucić startą czekoladę do garnka, dodać 140 g masła pokrojonego w kawałki i podgrzać  ok 2 minut aż masło się roztopi (nie doprowadzić do wrzenia!). Następnie dodać do tego cukier i żółtka i wymieszać za pomocą miksera ok 0,5 minuty na najwyższych obrotach. Dodać mąkę i znowu wymieszać na najwyższych obrotach ok 0,5 min. Do tak przyrządzonej masy dodać ubite wcześniej białko i delikatnie wymieszać. Masę wlać do wysmarowanej masłem (najlepiej silikonowej) kwadratowej formy do pieczenia ciast (ok 22 cm), piec w temperaturze 180'C przez 25-30 minut.

Przygotowanie polewy.:
Do startej wcześniej czekolady dodać wodę i cukier i gotować razem ok 15 minut najlepiej cały czas delikatnie mieszając. Dodać następnie masło i za pomocą miksera wymieszać ok 30 sekund na najwyższych obrotach. Ciasto polać tak przygotowaną polewą równomiernie.*

Przygotowujemy dodatkową polewę w ten sam sposób jak wcześniej. Ciasto kroimy na kawałki, przekładamy do nieco większej formy do ciasta  tak, aby kawałki nie przylegały do siebie. Wlewamy do blaszki z ułożonymi kawałkami ciasta przygotowana polewę mniej więcej do 1/3 wysokości ciasta, czekamy aż ciasto nasiąknie od spodu polewą, ok 20 minut. Kawałki ciasta wyjmujemy ostrożnie z blaszki, podkładając np widelec i przekładamy do innej suchej blachy. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż ciasto schłodzi się od 2 - 5 godz. I gotowe :)

*Możemy zrezygnować z zamaczania ciasta w polewie i podać je w wersji podstawowej po polaniu ciasta polewą po wierzchu podajemy je od razu na ciepło. Można także posypać ciasto wiórkami kokosowymi lub ozdobić truskawkami.
Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz