piątek, 13 września 2013

GOFRY

Dzięki uprzejmości przyjaciela udostępniam Wam przepis na pyszne gofry. Przepis jest doskonały, gofry wychodzą idealne, upieczone są chrupiące ale nie twarde, wspaniale rosna i są pyszne w smaku. Sami wypróbujcie :) polecam serdecznie!

Składniki:
2 szkl mąki
2 szkl mleka
3-4 łyżki mleka
1/3 szkl oleju
1 łyż. proszku do pieczenia
szczypta soli
2 żółtka (białka ubić na sztywno)

Wykonanie:
Wszystkie skadniki wymieszać mikserem na jednolitą masę i następnie dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć
Tak przygotowane ciasto wylać ostrożnie na dobrze rozgrzaną i posmarowaną oliwą gofrownicę i piec aż gofry uzyskaja lekko złotą barwę.
czym udekorować?
Np bitą smietaną ze śmietanki kremówki 30% - tej z biedronki z krótkim terminem przydatności do spożycia - nie z kartonu!
można pokroić owoce: nektarynki, banany, mandarynkę, można posypać borówką, jagodami, truskawkami, cukrem pudrem, dżemem, nutellą.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz