środa, 18 września 2013

ŻEBERKA NA MIODZIE

Mam dla Was kochani wspaniały przepis - żeberka w miodzie. Są przepyszne! W całym domu unosił się wspaniały zapach ziół i pieczonego mięsa ^^ ale smak mają niebiański, są naprawdę smaczne, polecam to danie :)


Składniki:
kg żeberek
kg ziemniaków
2 cebule
2-3 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego
łyżeczka octu balsamicznego
pieprz cayene
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz cytrynowy
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Miód mieszamy z sosem sojowym, octem, szczyptą pieprzu cayene, rozmarynem i czosnkiem. Odstawiamy.
Mięso opłukujemy, osuszamy i pokrojone w kawałki przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni na gorącej oliwie. Obsmażone z każdej strony żeberka wkładamy do przygotowanej wcześniej marynaty i odstawiamy na 10 minut. Kroimy cebule w krążki. Wkładamy następnie żeberka wymieszane z pokrojoną cebulką do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i wlewamy troche wody. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 200'C piekarnika na około godzinę. Co jakiś czas podlewać mięso sosem, króry wytworzy się w naczyniu. Jak żeberka zmiękną to znaczy że są gotowe :)
Ja piekłam około 80 minut i były upieczone :)
Smacznego!

Ja podałam żeberka z sałatą połączoną ze szczypiorem, śmietaną i solą.












1 komentarz:

  1. słuchajcie ! szczerze??? najlepsze ! absolutnie najlepsze jakie jadłam! aż zabrakło;) polecam, są pyszne!

    OdpowiedzUsuń