A do tego..
ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto przygotowuje się szybko, łatwo i jest pyszne.
A oto przepis:
Kruszonka:
70 g maki krupczatki lub mąki przennej
50 g cukru
50 g masła
Ciasto:
220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
80 g masła miękkiego w kawałkach
1 jajo
1/2 łyżeczki soli
owoce lub dżem do posmarowania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i ugnieść do otrzymania jednolitej konsystencji (aż wszystkie składniki połączą się).
Do lekko ciepłego mleka dodać drożdże i cukier i dokładnie wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem owoców i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto się klei dodać jeszcze 2 łyżki mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut - jego objętość powinna się podwoić. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 150'C. Ciasto rozłożyć równomiernie na natłuszczonej blaszce o wym. 35 x 25 cm, obłożyć owocami sezonowymi (truskawkami, śliwkami, gruszkami, rabarbarem, jabłkami - według upodobań) lub owocami ze słoiczka, można także posmarować dżemem. Kruszonkę zagnieść w rękach by powstały większe grudki, posypać nią ciasto.
Piec 30 minut w 150'C, następnie 20 minut w 180'C
Dodatkowo: z ciasta można także uformować bułeczki. Ozdobić owocami i upiec. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz