piątek, 15 marca 2013

GENEZA KUCHNI POLSKIEJ

 Czym byłaby polska kuchnia, gdyby nie bogata historia naszego państwa. Granice naszego państwa, które zmieniały się na przestrzeni wieków, a także silne wpływy krajów ościennych (wschodnich), zdecydowanie wpłynęły na naszą tradycję kulinarną, jak i smaki polskich potraw.


 

"KUCHNIA POLSKA"

 Na kształtowanie się typowych cech kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne oraz ludzie, którzy te zmiany wprowadzali na przestrzeni wieków. Kuchnia polska ulegała wpływom i zmianom pod względem zamieszkującej tam narodowości. Silne są kulinarne wpływy narodu wschodniego (tatarsko-tureckie, mongolskie), rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie. Na tle kuchni innych krajów typowe dla kuchni polskiej i zachodniosłowiańskiej są węglowodany, czyli potrawy zbożowe – kasze, pieczywa i różnorodne potrawy mączne. Kuchnia typowo polska zawiera też wiele potraw i surowców z dostępnych produktów, runa leśnego (grzyby, owoce, orzechy i zioła), hodowano bydło domowe na mięso, także drób. Smaki ostre i silne w kuchni polskiej i zachodniosłowiańskiej bywają zazwyczaj łagodne.

Kuchnia polska uchodzi dzisiaj za jedną z bardziej tłustych.  Postrzegana jest także przez historię jako ostra. Co do tłustości, to faktycznie, jest to prawdą. Jeśli natomiast chodzi o ostrość potraw, to już niekoniecznie. Dawno temu mieliśmy bardzo dobre kontaktu z krajami dalekiego Orientu. Skutkowało to tym, że przyprawy na naszym rynku były niezwykle tanie, a to powodowało ich mocne wykorzystywanie w potrawach. Jednak do typowo polskich przypraw należy chrzan, koperek, jałowiec oraz pieprz. Poza tym w powszechnym użyciu były miód, którego było bardzo dużo. W polsce szlacheckiej ziemniaki-kartofle nie były jeszcze dobrze znane. Dużą rolę w kuchni polskiej odgrywają  warzywa o wysokiej wartości odżywczej,które dają się przechowywać przez okres zimowy, a są nimi  rośliny strączkowe takie jak: groch, fasola, bób. Najbardziej charakterystyczne smaki dla naszej kuchni to słony, kiszony oraz lekko fermentowany. Kapusta kiszona oraz ogórki kiszone to typowy przykład smaku kiszonego w naszym kraju, który jest domeną praktycznie jedynie krajów wschodniej Europy.  W pozostałej części Europy tego typu potrawy praktycznie w ogóle nie są spożywane.

Kuchnia polska od zarania dziejów opierała się na zasobach naturalnych,  zarówno roślinnych jak i zwierzęcych, które występowały na terenie naszego kraju. Jest postrzegana  jako obfita, ciężka, korzenna, charakteryzującą się częstym użyciem dużych ilości tłustych mięs.


   

     3740568000_1351009861

     Polska kuchnia jest szanowana przez bardzo wiele krajów i uważana za niezwykle smaczną oraz sytą. Faktem jest, że przepełniona jest tłustymi potrawami z dużą ilością soli i przypraw. Ale to właśnie dlatego jest dla wielu osób specyficzną kuchnią. Dlatego znaczna ilość społeczeństwa jest przyzwyczajona do takiej kuchni i chętniej wybiera polskie obiady domowe, ze względu na smak. Większa część restauracji serwuje dania kuchni polskiej, obiady domowe i catering.


Przedrukowano z artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz