A dziś na obiad polędwiczki z duszonym szpinakiem ;)
Uwielbiam szpinak z czosnkiem ale zazwyczaj jadam go z makaronem w sosie śmietanowym. Tym razem postanowiłam spróbować go w innej odsłonie. Zaskoczyło mnie jak wspaniale smakuje w połączeniu z polędwicą. Wyszło bardzo smacznie, polecam i życzę smacznego :)
Polędwiczki:
Polędwicę kroimy w plastry grubości kotleta, doprawiamy solą i smażymy na rozgrzanym oleju z masłem przez ok 3 minuty z każdej strony. Nie za długo aby nie zrobiła się twarda!
Usmażone polędwiczki podajemy z duszonym szpinakiem (przepis poniżej) i z ziemniakami (gotowanymi, pieczonymi bądź smażonymi)
Duszony szpinak z marchewką
Składniki (dla 3 osób):
1 opakowanie szpinaku świeżego 250 g
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
olej do smażenia + łyżka masła
przyprawy: sól, kolorowy pieprz
Umyty szpinak wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej zmieszany z masłem, dodajemy przyprawy i chili pokrojone w drobne paseczki. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek i razem dusimy przez chwilę. Marchewkę kroimy w słupki i na osobnej patelni wrzucamy na rozgrzany olej , krótko smażymy. Dodajemy usmażoną marchewkę do szpinaku i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz