A co wieczorem do herbatki? Może popularne ale jakże
smaczne ciasto wuzetka?
Jeśli podoba Wam się ten pomysł to
zapraszam do pieczenia i podaję sprawdzony przepis ;)
Ciasto
wuzetka:
Składniki
na biszkopt:
6
jaj
1/2
szklanki mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
1/2
szklanki mąki pszennej
1/2
szklanki cukru
4
łyżki kakao
2
łyżki oleju
1
łyżeczka cukru waniliowego
1
łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
4
łyżki cukru pudru
800
g śmietany kremówki
1/4
szklanki gorącej wody
1
łyżka żelatyny
polewa czekoladowa:
tabliczka
czekolady gorzkiej
50
g masła
3
łyżki śmietany kremówki
poncz:
szklanka
wrzątku
1
łyżka spirytusu
2
łyżki kakao
Przygotowanie:
Oddzielić
białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Do piany dodać
przesiana mąkę pszenną i kukurydzianą (mąkę przesiewamy na białko- wtedy
biszkopt jest puszysty i miękki) oraz resztę składników wraz z żółtkami
i wymieszać delikatnie na jednolitą konsystencję. Formę przełożyć
papierem do pieczenia lub posmarować margaryną i wyłożyć do niej ciasto.
Biszkopt piec w temperaturze
180'C przez 25-30 min. Upieczony biszkopt podzielić poziomo na dwie części,
jedna włożyć do blaszki i nasączyć ponczem.
Śmietanę
kremówkę wlać do miski i ubić na sztywno z cukrem. Do piany dodać rozpuszczona
we wrzątku i schłodzoną żelatynę.
Tak przygotowany krem nałożyć na
biszkopt i przykryć drugą połową biszkoptu, który tez nasączamy ponczem.
Polewa: rozpuścić czekoladę i wymieszać razem z masłem i
śmietaną, Polać nią ciasto na całej powierzchni. Można także posypać z wierzchu
wiórkami kokosowymi.
Włożyć ciasto do lodówki na noc i na drugi dzień zjeść ze smakiem :).
Smacznego!
Pycha :) mąż uwielbia wuzetki
OdpowiedzUsuńWie co dobre ;) a więc życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuń