DANIA GŁÓWNE MIĘSNE

BAKŁAŻANY FASZEROWANE Z KASZĄ KUSKUS

Bakłażan zapiekany z kaszą kuskus i wieprzowiną

Składniki:
 2 średniej wielkości bakłażany
szklanka kaszy kuskus
50 dkg mielonej łopatki (można zastąpić mięsem drobiowym)

jedna papryka czerwona i jedna zielona
3 ząbki czosnku
po łyżce posiekanej natki pietruszki, tymianku i lubczyku
cebula
jajo
2 łyżki koncentratu pomidorowego
450 ml jogurtu naturalnego
oliwa
łyżka miodu
sól, pieprz
cynamon
2 gałązki mięty

Bakłażany umyć, osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć środki. Posypać dość obficie solą, odstawić. Zeszklić na oleju posiekaną cebulę z czosnkiem (2 ząbki). Papryki pokroić w kostkę i dodać do cebuli , podsmażyć razem. Dodać mielone mięso i smażyć razem 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć razem. Wszystko doprawić pieprzem, solą, papryką, miodem, cynamonem i odstawić. Kuskus przygotować według opisu na opakowaniu. Gotowy wymieszać z mięsem, jajkiem i posiekanymi ziołami. Środki bakłażanów osuszyć ręcznikiem papierowym i napełnić przygotowanym wcześniej farszem. Bakłażany ułożyć na natłuszczonej blaszce i skropić oliwą. Piec ok. 35 min w 180 'C. Jogurt doprawić pieprzem, mięta, solą i ząbkiem czosnku. Podawać z bakłażanami.
Smacznego!

przepraszam za kiepską jakość zdjęć..

                                   





Cytrynowy gulasz wołowy

Cytrynowy gulasz wołowy 


Składniki:
ok. 1 kg wołowiny z tłuszczem (mięso będzie bardziej kruche)
1 duża cebula pokrojona w kawałki
4 ząbki czosnku
1 świeża papryka chili
pomidory w puszcze
kawałki skórki z cytryny
sól, pieprz,
łyżka octu winnego
papryka sypka czerwona łyżka stołowa przecieru pomidorowego
woda

Składniki dodatkowe na koniec:
pieczarki
dwa ząbki czosnku
łyżka stołowa natka pietruszki
masło do smażenia

Wszystkie składniki na gulasz pokroić ale nie na drobno. Wołowinę pokroić w kawałki ok 4 cm. Można obtaczać je w mące. Wlać do garnka szklankę wody, zagotować. Wrzucić do niej mięso i resztę składników (oprócz składników dodatkowych), i zalać wodą tak, aby przykryła wszystkie składniki. Gotować gulasz 2-2,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
Pieczarki pokroić wzdłuż w paski aby zachowały kształt grzybka.  Wyłożyć na patelnię na rozgrzane masło. Rozgnieść dwa ząbki czosnku, dodać do pieczarek wraz z natką pietruszki. Smażyć ok 5 minut. Następnie dodać tak podsmażone grzybki do gotującego się gulaszu i razem przegotować jeszcze ok 3 minut.

Polecam zagęścić sos mąką, aby był nieco gęstszy. Należy wymieszać łyżkę mąki z ok pół szklanki letniej wody dokładnie, aby nie było grudek. Wlać do gotującego gulaszu jednocześnie energicznie mieszając. Sos natychmiast zgęstnieje, więc należy go zdjąć z ognia. I gotowe :)

Gulasz podawać z pęczakiem, makaronem (wstążki) lub z kaszą gryczaną. Ja przygotowałam z pęczakiem, ponieważ bardzo go lubię.

Życzę smacznego :)


                                              

PIZZA

Na ciasto podstawowe:

350 g maki pszennej
180 g letniej wody (ok 3/4 szkl)
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
25 g oliwy z oliwek


Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyłożyć na posypaną obficie mąką powierzchnię i rozwałkować na cienki prostokąt lub kolo i ułożyć na posmarowanej oliwa lub wyłożonej papierem blaszce( prostokątnej -30/40 cm, okrągłej 30 cm). Brzegi ciasta wywinąć ku górze.

Piekarnik nagrzać do temp. 250'C






                                     

\
SPAGETTI

Składniki:


2 duże cebule

0,5 kg mięsa mielonego ( ja proponuję z indyka)
4 pomidory świeże (lub bez skórki w puszce)
butelka soku pomidorowego
sól do smaku
pieprz
chili
2 łyżki papryki słodkiej czerwonej w proszku
płaska łyżka bazylii suszonej
łyżeczka oregano
olej do smażenia
makaron do spagetti
ser żółty

Przygotowanie:


Cebule obrać i pokroić w kostkę lub większe kawałki. Według mnie najlepsza wielkość to półtalarki przekrojone jeszcze na połowę (cebula nie ginie wtedy w mięsie ale tez nie jest zbyt duża). Zeszklić cebulę na oleju tak, aby NIE zrobiła się brązowa. Przełożyć do miseczki. Na patelnię dolać nieco oleju i włożyć do niej mięso mielone. Smażyć na małym ogniu ciągle mieszając i rozgniatając na małe kawałki np drewnianym dużym widelcem.Mięso smażyć krótko, nie dopuszczając do zbrązowienia. Przełożyć do miseczki. Na patelnię wyłożyć pomidory świeże pokrojone w kostkę - im drobniejsze kawałki tym szybciej zrobimy sos - lub pomidory z puszki. Smażyć na małym ogniu do czasu aż będą miękkie. 

Ugotować makaron na spagetti (al dente).
Dodać do pomidorów zeszkloną cebulę, sól, pieprz, paprykę czerwoną, szczyptę chili, oregano, bazylię. Poddusić chwilę razem i dodać nieco soku pomidorowego (w zależności od tego jaka gęstość sosu chcemy uzyskać). Ja przygotowując ze świeżych pomidorów (najlepiej intensywnie czerwonych) dodaję zazwyczaj szklankę lub półtorej szklanki soku. Następnie dodać mięso i dusić przez ok 7 minut. 
Ser zetrzeć na drobnej tarce.

Na talerz wyłożyć ugotowany makaron, na makaron wyłożyć mięso z sosem i na wierzch posypać ztarkowanym serem. Można ozdobić listkami świeżej bazylii. 


Smacznego.









Nuggetsy z kurczaka z sosem słodko - kwaśnym


A oto mój pomysł na nuggetsy z kurczaka:

Składniki:

duża pierś z kurczaka
jajo

na panierkę: 
pół szklanki płatków kukurydzianych (należy je trochę rozdrobnić, pokruszuć w dłoniach)
łyżka mąki pszennej
1/3 szklanki bułki tartej drobnej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
sól
pieprz
olej do smażenia

Na sos słodko-kwaśny:
sześć suszonych moreli (lub przecier morelowy gęsty)
2 łyżki octu spirytusowego
2 czubate łyżki cukru (jeśli dodajemy przecier to dajemy jedną łyżkę)
ok pół łyżeczki soli
łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml wody (jeśli używamy przecieru to dodajemy trzy łyżki wody)
łyżka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki papryki ostrej

Ps. sos słodko-kwaśny można zastąpić także innym sosem np. majonezowo-ketchupowym, czosnkowym, musztardowym etc.

czy po prostu ketchupem :)

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki ok 2/2/4 cm.
Składniki na panierkę mieszamy razem.

Pokrojonego kurczaka solimy, doprawiamy pieprzem. Jajko roztrzepujemy, otaczamy w nim kurczaka. Następnie otaczamy kawałki kurczaka w przygotowanej panierce i wrzucamy na rozgrzany (najlepiej głęboki) olej. Można także przygotować nuggetsy w piekarniku zamiast na oleju piekąc je skroplone olejem, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 30 minut.

Morele i resztę składników (oprócz ostrej papryki) na sos słodko- kwaśny umieszczamy w mikserze (naczyniu do koktajli z nożami) i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do garnka i podgrzewamy do zagotowania mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy paprykę,  zależności od gęstości  sosu można go rozrzedzić wodą z dodatkiem cukru i octu balsamicznego (np 100 ml wody, łyżka cukru i łyżka octu balsamicznego).


Życzę smacznego :)


                                                   


Polędwiczki z duszonym szpinakiem ;)

Polędwiczki:
Polędwicę kroimy w plastry grubości kotleta, doprawiamy solą i smażymy na rozgrzanym oleju z masłem przez ok 3 minuty z każdej strony. Nie za długo aby nie zrobiła się twarda!

Usmażone polędwiczki podajemy z duszonym szpinakiem (przepis poniżej) i z ziemniakami (gotowanymi, pieczonymi bądź smażonymi)


Duszony szpinak z marchewką


Składniki (dla 3 osób):
1 opakowanie szpinaku świeżego 250 g
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
olej do smażenia + łyżka masła
przyprawy: sól, kolorowy pieprz

Umyty szpinak wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej zmieszany z masłem, dodajemy przyprawy i chili pokrojone w drobne paseczki. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek i razem dusimy przez chwilę. Marchewkę kroimy w słupki i na osobnej patelni wrzucamy na rozgrzany olej , krótko smażymy. Dodajemy usmażoną marchewkę do szpinaku i mieszamy.








BABKA ZIEMNIACZANA

2 kg ziemniaków
0,6 kg ziemniaki pure
1 szklanka kaszy mannej
3 jaja
Podgardle 0,5 kg lub boczek
Sól, pieprz, oliwa
1 cebula
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Utrzeć surowe ziemniaki, podgardle pokroic w małą kostkęi podsmażyć, dodać ztartą cebulę,jaja, kaszę manną, ziemniaki pure. Wymieszać na masę. Blaszkę wysypać bułką tartą i wlac masę. Polać po wierzchu olejem. Włożyć do nagrzanego do 180’ piekarnika, piec ok. 80 minut. Do babki można dodać wedle uznania czosnek i kminek.








DOMOWA LASAGNE

500 g mielonki indyczej
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki oregano
Sól, pieprz
opakowanie płatów makaronowych do lasagne
Beszamel: ¾ opakowania śmietany 18%
2 jajka
½ szklanki sera żółtego
½ szklanki mleka
łyżka mąki
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cebulę i marchew zetrzeć na grubej tarce, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucic warzywa, po 2 minutach dodać mielonkę. Smażyć dalej, dodać przecier pomidorowy, pomidory i przyprawy. Smażyc na małym ogniu ok. 20 minut.
W misce wymieszać mleko, jaja, śmietanę, mąkę i połowę sera. Na dnie małej blaszki wysmarowanej oliwą układać plastry makaronu lasagne oraz część mięsa. Przykrywać kolejnymi płatami i znów kłaść mięso – aż skończą się wszystkie produkty. Polać sosem beszamelowym, posypac resztą żółtego sera. Piec około 40 minut w 200’C.





KOTLETY STRAŻACKIE

Składniki:
pierś kurczaka
2 łyżki mleka
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja
2 łyżki żółtego startego sera
Cebula, czosnek, natka pietruszki
Przygotowanie:
Pierś, cebulę, czosnek bardzo drobno kroimy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką stołową na rozgrzany olej i smażymy. Proste i smaczne! J



GOŁĄBKI LENIWE

½ kg mięsa mielonego
3 jaja
mała kapusta pekińska
½ szklanki kaszy manny
½ woreczka ryżu
przyprawy do smaku
mąka
olej
kostka rosołowa
marchewka

Mięso mielone połączyć z jajami, dodać pokrojoną kapustę, kaszę, i ugotowany ryż, przyprawić i wymieszać. Z przygotowanej masy uformować gołąbki. Obtoczyć je w mące i smażyc na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone gołąbki wrzucać do gotującej się wody, dodać kostkę rosołową i starta marchewkę i gotować przez około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz