środa, 8 maja 2013

Nuggetsy z kurczaka z sosem słodko - kwaśnym

Witam, dzisiaj na obiad proponuję coś pysznego, łatwego w przygotowaniu, chrupiącego i lekkiego :D
A najbardziej zadowolone z pomysłu myślę, że będą dzieci ;) chociaż znam wielu dorosłych, którzy także uwielbiają nuggetsy a jednym z nich jestem ja :)

A oto mój pomysł na nuggetsy z kurczaka:

Składniki:

duża pierś z kurczaka
jajo

na panierkę: 
pół szklanki płatków kukurydzianych (należy je trochę rozdrobnić, pokruszuć w dłoniach)
łyżka mąki pszennej
1/3 szklanki bułki tartej drobnej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
sól
pieprz
olej do smażenia

Na sos słodko-kwaśny:
sześć suszonych moreli (lub przecier morelowy gęsty)
2 łyżki octu spirytusowego
2 czubate łyżki cukru (jeśli dodajemy przecier to dajemy jedną łyżkę)
ok pół łyżeczki soli
łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml wody (jeśli używamy przecieru to dodajemy trzy łyżki wody)
łyżka octu balsamicznego
1/4 łyżeczki papryki ostrej

Ps. sos słodko-kwaśny można zastąpić także innym sosem np. majonezowo-ketchupowym, czosnkowym, musztardowym etc.

czy po prostu ketchupem :)

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki ok 2/2/4 cm.
Składniki na panierkę mieszamy razem.

Pokrojonego kurczaka solimy, doprawiamy pieprzem. Jajko roztrzepujemy, otaczamy w nim kurczaka. Następnie otaczamy kawałki kurczaka w przygotowanej panierce i wrzucamy na rozgrzany (najlepiej głęboki) olej. Można także przygotować nuggetsy w piekarniku zamiast na oleju piekąc je skroplone olejem, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 30 minut.

Morele i resztę składników (oprócz ostrej papryki) na sos słodko- kwaśny umieszczamy w mikserze (naczyniu do koktajli z nożami) i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do garnka i podgrzewamy do zagotowania mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy paprykę,  zależności od gęstości  sosu można go rozrzedzić wodą z dodatkiem cukru i octu balsamicznego (np 100 ml wody, łyżka cukru i łyżka octu balsamicznego).


Życzę smacznego :)







1 komentarz:

  1. Świetnie :) Również na blogu publikowałam przepis na sos słodko-kwaśny z Maka, uwielbiam go :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń