wtorek, 7 maja 2013

Rajskie ciasto z ananasów

Składniki na ciasto:

480 g ananasów z puszki wraz z sokiem

250 g cukru
2 jaja

125 g mąki pszennej
125 g mąki razowej

(mąki łączymy razem, możemy w całości zastąpić mąką pszenną)


1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
400 g  kremowego serka np. "Philadelphia"
200 g ugotowanego budyniu waniliowego
20 g cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru

Do dekoracji:
150 g całych orzechów różnego rodzaju
tabliczka gorzkiej czekolady
70 g pokrojonego masła

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 250'C
Ananasy z puszki pokroić na kawałki i wraz z sokiem przełożyć do miksera. Zmiksować (jak do koktajlu  na drobno, aż utworzy się mus. Przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki na ciasto. Za pomocą miksera wymieszać ciasto na najwyższych obrotach przez minutę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i posypanej maka blachy do pieczenia o wymiarach ok 30/40 cm i zmniejszyć temperaturę do 180 'C i piec ok 30 minut. Wyjąc ciasto i pozostawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na krem wymieszać za pomocą miksera na najniższych obrotach przez pół minuty. Następnie posmarować ciasto równomiernie kremem. Orzechy pokroić na drobno lub zmielić (rozdrobnić) i równomiernie posypać nimi ciasto. Czekoladę i masło podgrzewać razem przez 6 minut w temp. 60'C (nie doprowadzić do wrzenia! - na chwilę obniżając temperaturę gdy nadmiernie wzrasta). Masę czekoladową wyłożyć na ciasto i rozsmarować na całej powierzchni. Przed pokrojeniem odstawić na 2 godziny aby masa stężała, najlepiej schłodzić w lodówce.

Ciasto ma rewelacyjny, ciekawy smak, polecam :)

Ps. krem do ciasta na fotografii jest zrobiony w nieco odmienny sposób, gdyż miałam ochotę trochę poeksperymentować i zrezygnowałam z orzechów, łącząc delikatnie jasną budyniową masę z czekoladową polewą, wyszło bardzo smacznie, jednak bardziej efektownie wygląda ciasto sporządzone według przepisu.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Fajne ciacho,choc ananasow nie lubie moze warto sie przelamac,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. jest pyszne , mokre , mniam, robiłam, polecam:)

    OdpowiedzUsuń