Dzisiaj proponuję przygotowanie ogóreczków na zimę i nie tylko ;)
Składniki:
2 - 2,5 kg duzych ogórków
5 gałązek kopru z gałązkami nasiennymi
10 ząbków czosnku
zielę angielskie
1 laska chrzanu
pieprz czarny
gorczyca
Zalewa:
700 ml wody
250 ml octu
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
średnia cebula pokrojona w talarki
Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki wykrajając gniazda nasienne. Chrzan obrać i pokroic wzdłuż na niewielkie laseczki. Do słoików powkładać ogórki pionowo, pomiędzy nie wetknąć koper, dwie laseczki chrzanu, po 2 ząbki czosnku i wrzucić po kilka zaren gorczycy.
Skąłdniki na zalewę gotować przez 10 minut i wlać następnie do słoików tak, aby zakryła ogórki. Słoiki porządnie zakręcić i wstawić do wysokiego garnka zalewając wodą do 3/4 ich wysokości, gotować w ten sposób przez 10 minut, następnie gorące wyjąć , odwrócić do góry dnem i postawić do ostygnięcia. Już po kilku dniach ogórki nabierają smaku i mozna zajadać :) smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz