Bakłażan zapiekany z kaszą kuskus i wieprzowiną
Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
szklanka kaszy kuskus
50 dkg mielonej łopatki (można zastąpić mięsem drobiowym)
jedna papryka czerwona i jedna zielona
3 ząbki czosnku
po łyżce posiekanej natki pietruszki, tymianku i lubczyku
cebula
jajo
2 łyżki koncentratu pomidorowego
450 ml jogurtu naturalnego
oliwa
łyżka miodu
sól, pieprz
cynamon
2 gałązki mięty
Bakłażany umyć, osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć środki. Posypać dość obficie solą, odstawić. Zeszklić na oleju posiekaną cebulę z czosnkiem (2 ząbki). Papryki pokroić w kostkę i dodać do cebuli , podsmażyć razem. Dodać mielone mięso i smażyć razem 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć razem. Wszystko doprawić pieprzem, solą, papryką, miodem, cynamonem i odstawić. Kuskus przygotować według opisu na opakowaniu. Gotowy wymieszać z mięsem, jajkiem i posiekanymi ziołami. Środki bakłażanów osuszyć ręcznikiem papierowym i napełnić przygotowanym wcześniej farszem. Bakłażany ułożyć na natłuszczonej blaszce i skropić oliwą. Piec ok. 35 min w 180 'C. Jogurt doprawić pieprzem, mięta, solą i ząbkiem czosnku. Podawać z bakłażanami.
Smacznego!
przepraszam za kiepską jakość zdjęć..
Bakłażany i kuskus to jest to ! uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, pychotka i jeszcze w tym połączeniu ;)
Usuń