niedziela, 15 września 2013

RACUCHY

Dzisiaj przyszedł czas na drożdżowe racuchy :) Puszyste, lekko chrupiące i niesamowicie pachnące pyszne placuszki :) polecam ;)

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 jaja
szklanka mleka
szklanka wody
drożdże 25 g
szczypta soli
łyżka cukru
cukier do posypania
olej

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywna pianę, resztę składnikow oprócz drożdży zmiksować na gładką masę. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Dodać do masy i wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać. Poczekać az ciasto wyrośnie, najlepiej w ciepłym miejscu, powinno wystarczyć ok. 15 min. Na gorący tłuszcz łyżką nakładać ciasto i smażyc aż placki uzyskaja złoty kolor. Wyłożyc na talerz i posypać cukrem lub cukrem pudrem.
smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz