Witajcie :)
Tym razem proponuję bułeczki - slimaczki w innym wydaniu. Dla tych, którzy nie przepadają za ciastem francuskim tym razem ciasto drożdźowe;) Bułeczki sa pyszne i pachnące, z cynamonem i kardamonem, wyglądają ciakawie i apetycznie :). polecam i smacznego!
Składniki
• 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
• ok 500 kg pszennej mąki
• 100 g masła rozpuszczonego i ostudzonego do pokojowej temperatury = pół kostki
• 40 g cukru - czyli 4 duże stołowe łyżki
• 1/4łyżeczki soli
• 1 łyżeczka mielonego kardamonu
• 1/4 litra mleka w temperaturze pokojowej
•
• Nadzienie:
•
• 100 g masła rozpuszczonego i ostudzonego do pokojowej temperatury
• 60 g cukru
• 2 łyżki cynamonu
Wykonanie
Rozpuśccić drożdże w mleku, dodać masło, cukier, kardamon i mąkę . Wyrobić ciasto, aż stanie się lśniące i elastyczne. Włożyć je do miski, przykryć ściereczką i czekać pół godziny aż znacznie wyrośnie. Podzielić na dwie równe części. Zwinąć w dwie kule, w tym czasie wymieszać składniki nadzienia.
Obie buły wałkować na prostokąty o grubości cienkiego ciasta do pizzy. Rozprowadzić nadzienie. Zwinąć od długiego brzegu i po zawinięciu w długie rulony pokroić każdy z nich na 30 kawałków o szerokości ok. 2 cm.
2. Bułeczki położyć na pergaminie na blasze. Następnie posmarować wyrośnięte bułeczki roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w 230 ' C z termoobiegiem przez 10 minut.
cudowne i smaczne:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz