Skłądniki:
1 opakowanie makaronu lasagne
ok kilograma mielonej wołowiny lub wieprzowiny
2 cukinie
6-7 pomidorów
3-4 marchewki
3 ząbki czosnku
1 opakowanie sosu pomidorowego
pęczek bazylii lub bazylię suszoną
80 g masła
5-6 łyżek mąki
0,5 l. mleka
sera mozarella (kulka)
100-150 g parmezanu
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce, podgrzać oliwę i podsmażyć na niej marchewkę z czosnkiem drobno pokrojonym uzupełniając niewielką ilością wody aby nie wyschła. Przyprawić do smaku. Odstawić. Pomidory i cukinie pokroić w całości w grubą kostkę. Również doprawić i kiedy warzywa zmiękną dodać soso pomidorowy i jeszcze wszystko podgotować razem. Mięso smażyć na patelni (wkładając mięso na zimną patelnię, nie rozgrzaną) oraz przyprawić ziołami, solą i pieprzem.
Aby przygotować sos beszamel: Masło i mąkę zasmażyć razem na patelni. Dodać mleko i wymieszać. Sos nie może być zbyt rzadki.
Do żaroodpornego naczynia układać warstwy:
makaron lasagne (nieugotowany)
marchew
mięso
makaron
rozprowadzić równomiernie beszamel na całej płaszczyźnie
makaron
mięso
makaron
sos warzywno - pomidorowy cały wlać równomiernie
Mozarellę pokroić w talarki i rozłożyc na całej powierzchni lasagne. Na koniec całość posypać parmezanem starkowanym.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 'C. Piec przez 20 minut.
Smacznego!
Lasagne smakuje wyśmienicie z zieloną sałatą ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz