środa, 3 kwietnia 2013

SPAGETTI

I jeszcze jedno włoskie danie :) Obie z córką uwielbiamy zarówno pizzę jak i spagetti. Podzielę się z Wami moim przepisem na domowe spagetti, które przygotowuje się bardzo łatwo i szybko i jest bardzo smaczne. Jak na razie smakuje wszystkim, wierzę, że również i Wam będzie smakowało :) Miłego gotowania! 


Składniki:


2 duże cebule
0,5 kg mięsa mielonego ( ja proponuję z indyka)
4 pomidory świeże (lub bez skórki w puszce)
butelka soku pomidorowego
sól do smaku
pieprz
chili
2 łyżki papryki słodkiej czerwonej w proszku
płaska łyżka bazylii suszonej
łyżeczka oregano
olej do smażenia
makaron do spagetti
ser żółty

Przygotowanie:


Cebule obrać i pokroić w kostkę lub większe kawałki. Według mnie najlepsza wielkość to półtalarki przekrojone jeszcze na połowę (cebula nie ginie wtedy w mięsie ale tez nie jest zbyt duża). Zeszklić cebulę na oleju tak, aby NIE zrobiła się brązowa. Przełożyć do miseczki. Na patelnię dolać nieco oleju i włożyć do niej mięso mielone. Smażyć na małym ogniu ciągle mieszając i rozgniatając na małe kawałki np drewnianym dużym widelcem.Mięso smażyć krótko, nie dopuszczając do zbrązowienia. Przełożyć do miseczki. Na patelnię wyłożyć pomidory świeże pokrojone w kostkę - im drobniejsze kawałki tym szybciej zrobimy sos - lub pomidory z puszki. Smażyć na małym ogniu do czasu aż będą miękkie. 

Ugotować makaron na spagetti (al dente).
Dodać do pomidorów zeszkloną cebulę, sól, pieprz, paprykę czerwoną, szczyptę chili, oregano, bazylię. Poddusić chwilę razem i dodać nieco soku pomidorowego (w zależności od tego jaka gęstość sosu chcemy uzyskać). Ja przygotowując ze świeżych pomidorów (najlepiej intensywnie czerwonych) dodaję zazwyczaj szklankę lub półtorej szklanki soku. Następnie dodać mięso i dusić przez ok 7 minut. 
Ser zetrzeć na drobnej tarce.

Na talerz wyłożyć ugotowany makaron, na makaron wyłożyć mięso z sosem i na wierzch posypać ztarkowanym serem. Można ozdobić listkami świeżej bazylii. 


Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz