niedziela, 14 kwietnia 2013

pudding z karmelem

Czy taki deser może być rozkoszą dla podniebienia? zdecydowanie tak! Te puddingowe babeczki ociekłe pysznym karmelem idealnie współgrają z filiżanką gorzkiej kawy. A przepis jest bardzo prosty. Wystarczy, że zrobisz budyń waniliowy ostudzisz, w odebnym naczyniu ubijam śmietanę kremówkę taką z krótkim terminem przydatnośći do spożycia i mieszam ją z rozrobiną w ciepłej wodzie żelatyną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Potem łączę wszystkie składniki i przekładam do jednorazowych kubeczków. Karmel można zrobić samemu na wiele sposobów, Np gotując mleko skondensowane 2 godziny w zamkniętej puszcze zalane całe wodą. trzeba pilnować, by  puszka była ciągle pod wodą i dolewać ją w miarę wygotowywania się wody. Bezpieczniej przedłużyć czas gotowania do ok 3 godzin. lub można kupić sos karmelowy w torebce do rozrobienia, albo na szybko gotowy sos do lodów w plastikowej butelce .. Na dno kubeczka nalewamy sos, potem wkładamy budyń z żelatyną i bitą śmietaną i wkładamy do lodówki na 2 godziny do zastygnięcia. Wyjmujemy na talerzyk , zaparzamy kawę i smacznego!":)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz